Monday, March 19, 2007

Herman Potočnik


No danes bo pa prvi drugačni post, ki je posledica enega velikega razočaranja. Sej bi naredu drug blog, kjer bi kritiziral in "obravnaval" perečo problematiko ter si tako dajal duška in praznil svojo nakopičeno jezo :). No to ni moja avtorska fotka, sem se rodil malce prepozno, da bi jo lahko naredil.
Skratka, včeraj je bil na RTV SLO1 dokumentarec, ki je bil tipični primer, kako lahko iz ene potencialno izredno hude teme iz katere bi lahko nastal dokumentarec, ki se bi kosal s tistimi na Discovery Channel-u, National Geoggraphic-u,... naredi popolnoma brezvezno sra...e. Vsaka čast tistim umetnikom, ki najdejo inspiracijo v znanosti in raziskavah, vendar to kar je bilo včeraj predstavljeno mislim, da ni bilo za nikamor. V poizkusu popularizacije in promoviranja znanosti skozi umetnost jim je tokrat uspelo ravno nasprotno - navadne ljudi, ki že tako ne zanima znanost so po mojem še bolj odvrnili od zanimanja za takšne stvari. Ljudem je treba dati "kruha in iger", pa s tem ne mislim, da jim je treba predvajat samo nogomet 3 slovenske lige in kako kuhajo "znani" slovenci - ampak, da se teme (umetnost, znanost,...) obravnavajo in predstavijo na njim razumljiv način. Razumljiv način je resda včasih tudi (ne vem če bom izbrav ravno pravo besedo) "populističen" in "skomercializiran". Ta zadeva pa je bila kot še enkrat rečeno narejena za cca 50 do 100 ljudi (za tiste, ki so nastopali in njihove znance ter družinske člane).
Če komentiram poleg ubranega pristopa, ki so ga imeli še tehniko izdelave je zadeva pa še toliko bolj katastrofalna. Pripovedovalecu so po mojem zaradi pridiha vesolja, praznine in njegove rasežnosti, dodali odmev. Ta odmev je bil pa tako tečen, da glava peče. V resnici se sploh ni dalo slišat kaj je govoril pripovedovalec, ker ga je "prekrival" skoraj isto glasen odmev z zamikom kakšne pol sekunde. Me prav zanima ali so na koncu, ko so sestavili dokumentarc zadevo sploh pogledali.
Skratka, s kritiko bi lahko nadaljeval, pa nimam preveč časa. Na koncu bi dejal samo še to: "Resnično me zanima ali so si ustvarjalci na koncu pogledali celoten izdelek in si pri sebi rekli - to je pa to, uspelo nam je." Če so si rekli, potem so pa res ...
Herman Potočnik si zasluži boljši dokomentarec in boljšo predstavitev!!!
PS: no, če smo čisto pošteni v dokumentarcu ni šlo za hvaljenje Potočnika pač pa je bila hvala in pozornost ter promocija usmerjena v Živadinova.

No comments: